Vink farvel til 8-16-jobbet

(Foto: pixabay)

Platforme som Uber og Taskrabbit forvandler middelklassen til daglejere uden ret til ferie, pension og barsel. Det frygter eksperter og politikere

Om få år kan det meget vel være slut med 8-16-jobbet for tusindvis af danskere. Til den tid vil langt flere virksomheder nemlig bruge glade amatører eller énmands-firmaer til at løse sine opgaver. På bekostning af de fastansatte medarbejdere.

Det vurderer fremtidsforsker Peter Hesseldahl. For den teknologiske udvikling peger ikke bare i retning af en fremtid med flere platforme som Uber, TaskRabbit og Airbnb, hvor folk stiller deres arbejdskraft, deres hus, deres bil og andre ressourcer til rådighed. Noget tyder ifølge Peter Hesseldahl faktisk på, at omstillingen kommer meget snart.

Læs: Analyse: Fællesskab trumfer ensomt geni

“Platformene Airbnb og Uber har det seneste år modtaget milliardinvesteringer. Det er jo ikke bare en blåstempling af virksomhederne, men også en blåstempling af den forretningsmodel de repræsenterer, hvor man baserer forretningen på privatpersoner og amatører, der udfører småjobs. Og dét tyder på, at vi kommer til at se mange flere af den type virksomheder i den nære fremtid,” siger Peter Hesseldahl.

Han forventer, at den nye type af virksomheder bliver en alvorlig udfordring for de traditionelle virksomheder.

Læs: Ny forretningsmodel sprænger alle rammer – sig goddag til eksponentielle organisationer

Middelklassen bliver daglejere og stavnsbønder

Flere politikere, debattører og eksperter diskuterer for tiden, hvad der mon sker med de rettigheder, som danske lønmodtagere i dag nyder godt af i form af pension, feriepenge, løn under sygdom osv.

Én af dem er Karen Melchior, der er folketingskandidat for Radikale Venstre. Hun siger,

“Jeg frygter en udvanding af de arbejdsrettigheder vi har i dag og en tilbagevending til stavnsbånd, daglejere og herremænd. Konkurrencen for freelancere er meget hårdere på de her platforme, og de står i en meget svag forhandlingssituation, fordi de er afhængige af platformene for at kunne udbyde arbejdet.”

Og begrebet daglejer går også igen, når man taler med Peter Hesseldahl.

“Dem, der plejede at have fast løn og feriefridage, må i fremtiden finde nye jobs som freelancere. Det er fagbevægelsens store middelklasse, der kommer til at rykke ud af de faste stillinger og får status som såkaldte mikroentreprenører. Mange af dem kunne man lige så godt kalde daglejere,” siger han.

Politikerne og fagforeningerne kan ikke følge med

I Danmark har andelen af freelancere i arbejdsstyrken været temmelig uforandret de seneste år.

Men i USA og resten af Europa er den hastigt på vej frem. I USA har begreberne “gig economy” og “freelanceøkonomi” sågar været på banen i de indledende runder af valgkampen. Og nærmest som en naturlig konsekvens af platformsøkonomien, er der opstået få online services, der tilbyder forsikring og efterudannelse til freelancere, der arbejder på digitale platforme. Én af dem er Peers.org.

Lignende tjenester findes ikke i Danmark, og ifølge Peter Hesseldahl, står vi i landet overfor en udfordring.

“Det tog hundrede år at opbygge fagforeninger, men nu kommer der en forretningsmodel, der flyver under radaren. Og hverken fagforeningerne og politikerne ved, hvad de skal gøre, fordi det går så stærkt,” siger han.

Peter Hesseldahl har tidligere på året været i kontakt med en række danske fagforeninger om emnet, og ingen af dem, vurderer han, havde på daværende tidspunkt nogle tiltag til at løse problemet.

Dagpengesystemet halter bagefter

Karen Melchior mener også at danskerne står overfor en udfordring.

“Vi har et dagpengesystem, som ikke er særlig godt gearet til freelancere og gryende iværksættere. Og de systemer og love, vi har nu, er hverken gearet til at sikre, at folk  betaler skat, at de får en forhandlingsposition ,som er rimelig, eller at virksomheder ikke laver fx. et taxasite eller rengøringssite istedet for at lave en virksomhed, der er underlagt almindelige regler for ansættelse.”

Karen Melchior mener, at sider som Peers.org sagtens kan være en del af løsningen. Men, siger hun og henviser til en Uber-sag i San Francisco, arbejdsmarkedets parter bør også kigge på reglerne for, hvornår en privat-chauffør eller freelancer faktisk er fastansat.

“Én af kriterierne for, hvornår man er ansat kunne være indtægten. Hvis man for eksempel tjener mere end firs procent af sin løn igennem Uber, så mener jeg, at man reelt set er ansat,” siger hun.

Fagforening: “Der er noget vi skal have kigget på”

I Danmark har én fagforening et initiativ, der løser nogle af de udfordringer, som fremtidens freelancere står overfor.

Det er er Teknisk Landsforbund (TL), der igennem mange år har organiseret designere og diverse kreative fag, der har en tradition for freelancearbejde.

Foreningen har siden 1992 haft et freelancebureau, hvor medlemmer kan blive ansat under ordnede forhold, når de får en opgave ind.

Læs også: Har fagforening løst Uber-udfordringen ved et tilfælde?

Men selv hos TL, erkender formanden, at fagforeningerne generelt  ikke er opmærksomme nok på fremtidens freelance-udfordringer.

“Fagforeningerne er jo gode til at rådgive og sikre, at freelancere laver ordentlige kontrakter og er opmærksomme på ophavsret og den slags ting. Men man skal blive bedre til at være på forkant med udviklingen, så vi har systemerne til at hjælpe medlemmerne,” siger Lone Engberg Thomsen, formand for TL.

Lone Engberg Thomsen mener, at mange af de andre fagforeninger har ikke haft problemet inde på livet, fordi deres faggrupper ikke har samme tradition for freelancere. Og det, vurderer hun, kan være forklaringen på, at ingen andre fagforeninger har en løsning på problemet.

“Det er da til debat fagforeningerne imellem, men din opringning gør mig opmærksom på, at der er mere, der skal arbejdes med i forhold til andre organisationer,” siger hun.

Ekspert: Arbejde er ikke, hvad det har været

Peter Hesseldahl mener, at fagforeningerne skal indse, at arbejde ikke er, hvad det har været.

“Fagforeningerne skal se det her som en mulighed for at få ny relevans i forhold til arbejdsmarkedet. Det er en klassisk fagforeningsopgave, men problemet er bare, at dem, man vil organisere, ikke vil indordne sig under fagforeningernes masseindustrielle verdensbillede og det syn på arbejde, der følger med,” siger Peter Hesseldahl og tilføjer,

“Fagforeningerne er nødt til at kigge på, hvad jobbegrebet dækker over idag og i fremtiden, og skabe løsninger, der passer til, hvad der forlanges, for at man kan udføre et job idag”.

 

eksponentielle_email_banner_STOR

Du vil måske også synes, disse artikler er relevante for dig

0

Array ( )

Chris-minh-doky-live-dudelange-2008
Chris Minh Doky live i Dudelange.
Chris-minh-doky-live-dudelange-2008
Chris Minh Doky live i Dudelange.
brød2
brød2
rebel
rebel
Thurmer2
Thurmer2
bc
bc
sour
sour
Featured Video Play Icon
Featured Video Play Icon
Featured Video Play Icon
Featured Video Play Icon
Sweet Kermit Cute Children Luggage Farewell Funny
Sweet Kermit Cute Children Luggage Farewell Funny
boringtunnels
boringtunnels