Norsk robot går i skole i stedet for syge børn

(Foto: noisolation.com)

Langtidssyge børn kan nu få en robot til at gå i skole for dem. Robotten AV1 kommer ind på et boomende marked for sociale robotter

På en scene under Oslo Innovation Week kommer der tre mennesker ind. Karen Dolva, der er CEO i organisationen No Isolation, teenageren André og hans skolekammerat Emil.

Emil er til stede i form af robotten AV1, som André bærer ind. En lille hvid torso, hvorpå der sidder et bevægeligt hoved med øjne, der lyser, når Emil ser med. Hovedet på AV1 livestreamer både lyd og billede fra rummet og har og en funktion, der lyser op, når Emil vil række hånden op. Den hvide torso er en højtaler, som Emil kan snakke igennem.

I virkeligheden sidder Emil nemlig hjemme i sofaen. Han er syg med ME (en sygdom, der rammer nervesystemet og immunsystemet og blandt andet giver kronisk træthed) og har været indlagt gentagne gange. Det betyder, at Emil går glip af både undervisning og socialt samvær med sine jævnaldrende.

Undersøgelser viser, at det at være ensom kan være lige så sundhedsskadeligt som at ryge eller drikke. Og derfor har No Isolation udviklet AV1. Robotten, som skal gå i skole med ham, og som kammeraterne kan tage med hjem, nå de gerne vil hænge ud med en langtidssyg ven.

Læs også: Forskere: Glem romantiske robotter

“Selvfølgelig kan det ikke erstatte den almindelige fysiske kontakt. Vi håber da, at vennerne stadig får lyst til at besøge Emil, selvom han har en robot. Men det giver mulighed for ikke at være lige så afskåret fra alt socialt og fagligt samvær,” siger Karen Dolva.

(Foto: noisolation.com)

(Foto: noisolation.com)

AV1 skal ind på et marked, hvor der er overraskende mange aktører. Markedet for telemedicin og sociale robotter vokser stadig. Robotvirksomheden Blue Ocean har blandt andet robotten Beam, der kører på to hjul og har en skærm, så man kan være fysisk til stede, selvom man sidder hjemme i sofaen – Beam er dog primært henvendt til ældre. Robotsælen Paro har i flere år været anvendt i den danske plejesektor, hvor den fungerer som et terapeutisk hjælpemiddel til demente. Krammerobotten Telenoid, som demente kan sidde med på skødet eller holde om, har været testet i Aalborg. Og virtual reality bliver nu brugt til unge indlagte, så de ikke føler sig helt afskåret fra virkeligheden, ligesom man også undersøger, om man kan bruge virtual reality til at fjerne fokus fra smerte.

Man skal være kunde

Men hvem skal betale det mekaniske samvær med AV1? Det bliver næppe hospitalerne, men patienterne selv, fortæller Karen Dolva. For det første kræver det enormt mange certifikater at få et produkt solgt til sundhedssektoren, og så mener Karen Dolva også, at der er nogle klare fordele ved at patienterne er kunder frem for “bare” patienter.

Læs også: Din hund får sin egen kælerobot

“Hvis man er kunde frem for patient, føler man, at man har nogle andre rettigheder. Man betaler for et produkt, og derfor vil man forvente mere af os som virksomhed. Når vi står direkte til ansvar for den enkelte forbruger, er der en anden forventning om, at produktet bare skal fungere,” siger hun.

Det giver derfor ifølge hende en helt anden værdi, hvis man i stedet køber produktet. Eller et abonnement, som også er en mulighed.

Ikke bare filantropi

Ifølge Karen Dolva kan man nemlig sagtens være en iværksætter med en social dagsorden uden at være filantrop. For virksomheden skal stadig tjene penge for at kunne vokse og udvide til andre markeder.

“Det er et paradigmeskift. Der har tidligere været en tendens til, at man enten har været social iværksætter og levet af funding og samarbejder med aktører, eller at man har været en corporate virksomhed. Det behøver ikke være sådan. De to ting kan sagtens kombineres,” siger hun.

Til at starte med har No Isolation kun denne ene robot. De fokuserer først og fremmest på skolebørn, men det er ikke utænkeligt, at de vil udvide markedet på sigt.

“Lige denne robot er udviklet særligt til børn. Men på sigt vil vi gerne udvikle til andre målgrupper også. Eksempelvis ældre mennesker. Det er dog ikke på plads endnu, og vi vil først få AV1 til at blive en succes,” siger Karen Dolva.

Du vil måske også synes, disse artikler er relevante for dig

0

Array ( [0] => 305 )

sour
sour
Featured Video Play Icon
Featured Video Play Icon
Barack_Obama_playing_football_in_secretary's_office_wikimedia
Barack_Obama_playing_football_in_secretary's_office_wikimedia
2968687758_7fdd360881_o-web700px
2968687758_7fdd360881_o-web700px
(Foto: MIKI Yoshihito - Wikimedia CC)
(Foto: MIKI Yoshihito - Wikimedia CC)
(Foto: Columbia SPS - youtube.com)
(Foto: Columbia SPS - youtube.com)
(Foto: woodleywonderworks - Flickr CC)
(Foto: woodleywonderworks - Flickr CC)
(Foto: pixabay.com)
(Foto: pixabay.com)
(Foto: giphy.com)
(Foto: giphy.com)
4_1170x780_digital-genoptraening-sparer-web1170px
4_1170x780_digital-genoptraening-sparer-web1170px