Ikke mere varm luft: Innovation skal ned på jorden

Featured Video Play Icon

Danske ledere skal opnå mere på mindre tid. Nyt netværk hjælper med at omsætte nytænkning til konkret organisatorisk forandring.

Ledere verden over opdager lige præcis i disse år, at vi er i en ny æra, hvor tidligere tiders ledelsespraksis har spillet fallit. Nogle taler om, at disruption kan ramme alle, og at udviklingen lige nu ‘forløber eksponentielt’ og ikke lineært som tidligere.

Men hvad dækker disse smarte udtryk egentlig over? Kan vi overhovedet omsætte disse visioner til reel forandring i vores organisationer herhjemme?

Disse spørgsmål vil det nye netværk ‘Disruptive Leadership’ forsøge at afdække. Her mødes Anders Hvid, der er teknologi-ekspert og dansk ambassadør for Singularity University, med Eva Zeuthen Bentsen, der trækker på mange års ledererfaring fra mere traditionelle organisationer såsom Danske Regioner, Copenhagen Business School og Gentofte Hospital.

“Der er en tendens til, at mange konsulenter og coaches kommer med alle disse idéer, men bagefter kan det være svært at se, hvordan man konkret implementerer dem i sin organisation,” siger Eva Zeuthen Bentsen. “I dette netværk bliver min rolle at udfordre de nye idéer. Hvor kommer de fra? Skal man gå hjem og inddrage sin bestyrelse, CFO eller en helt tredje? Vi skal have gjort alle disse innovationstilgange mere konkrete,” fastslår Eva Zeuthen Bentsen, der i seks år var direktør for Gentofte Hospital.

Alt er anderledes

Anders Hvid er forfatter til bogen ‘Forstå fremtiden’ og en flittig foredragsholder. Dermed kunne han godt være en af den slags konsulenter, som Eva Zeuthen Bentsen hentyder til. Anders Hvid bedyrer dog, at kravet om nytænkning af organisationer og produktudvikling er presserende. Det er ikke blot noget han har fundet på, men et reelt krav, hvis man vil følge med markedet og sin kundegruppe.

“Den teknologiske udvikling har ændret præmisserne for, hvordan vi bør drive forretning. Et eksempel er, at alt for mange ledere i dag fokuserer på, hvordan de kan optimere virksomheden med udgangspunkt i de eksisterende kompetencer. Men i dag er en virksomhed ikke længere defineret ved den værdi, den kan skabe med sine medarbejdere og deres kompetencer, men derimod hvor meget værdi den kan samskabe med sit community, der hjælper med at skabe produkter, løsninger og services. Det gælder de kendte eksempler som Uber og Airbnb, men alle virksomheder kan og skal lære at udnytte de mange ressourcer, der ligger uden for virksomheden,” siger Anders Hvid.

Han forklarer, at danske ledere i høj grad bliver nødt til at omstille sig til den virkelighed. De behøver ikke at lære at kode og programmere, men de bliver dog nødt til at forstå, hvordan man leder en moderne teknologisk og digitalt funderet virksomhed, påpeger han.
“Dette netværk handler også om at gøre deltagerne mere trygge i forhold til, hvilke kompetencer, de fortsat har brug for og hvilke nye de må tilegne sig,” siger Anders Hvid.

Innovation er for ledere

Selvom Anders Hvid og Eva Zeuthen Bentsen kommer fra meget forskellige baggrunde, så er de dog enige om én ting. Begge mener de, at innovation er umulig uden fokus og opbakning fra direktionen.

“For mange ledere fokuserer på KPI’er som indtjening eller kunde- og medarbejdertilfredshed. Men det er for kortsigtet,” siger Eva Zeuthen Bentsen. “Innovation er en ledelsesopgave. Lederne skal følge op og skabe nye incitamentsstrukturer, så de langsigtede mål bliver prioriteret i dagligdagen.”

Anders Hvid supplerer:

“Organisationer har en form for immunforsvar mod nytænkning. I dette netværk kommer vi til at beskæftige os med, hvordan vi kan tænke ledelse og organisation anderledes, så ideerne ikke bare bliver slået ihjel før de kommer i gang, men rent faktisk kan implementeres.”

 

I det nye netværk, Disruptive Leadership, diagnosticerer vi, hvad det vil sige at være leder for en moderne, teknologisk funderet virksomhed.

Vi skal kigge kritisk på vores egen ledelsespraksis, og gøre op med det organisatoriske immunforsvar, der ser forandring som en sygdom. Vi vil se på nye måder at geare organisationen på, og hvordan udviklingsmetoder i IT-organisationer kan skabe hastighed

Hvordan tilføjer man virksomheden nye inputs uden at slå den ihjel? Vi tager et kig på konkrete eksempler på organisationsformer og udvikling-hacks, som de mest innovative virksomheder benytter sig af.

Sammen skal vi skærpe bevidsthen om det højere formål for virksomheden, og hvordan dét kan bruges nu og her. Både når det kommer til strategi, forretningsudvikling og rekruttering.

Hvis du er interesseret i en af de sidste pladser i denne gruppe, som bliver skudt igang til december, så hører vi gerne fra dig ved at skrive til kasper.andersen@f5.dk. Du vil hermed komme på en foreløbig liste over potentielle medlemmer.

 

Du vil måske også synes, disse artikler er relevante for dig

398

398

brød2
brød2
Owner af billede
Owner af billede
(Foto: pixabay)
(Foto: pixabay)
gen-y-worldbankphotocollection-1-2
gen-y-worldbankphotocollection-1-2