Guide: Din næste computer skal sprøjtes ind i armen

Foto: Nicola Sapiens De Mitri (Flickr)

Glem Apple Watch. F5 har kigget nærmere på nogle af de måder, computerne i fremtiden vil omringe os på

Glem de håbløst forældede håndledscomputere.

For selvom det endnu ikke er sikkert, at Apple og deres konkurrenter faktisk vil lykkes med at få forbrugerne til at bruge deres smarte ure og andre såkaldte wearables, har andre allerede fundet på nye måder at computerisere dagligdagen på.

F5 har kigget i krystalkuglen og fundet nogle af de måder, computerne fremover kan indtage rummet omkring, på og måske endda i os på.

Nearables

Det er ingen nyhed, at computere fylder mere og mere i miljøet omkring os. Idéen om nearables tager dog tanken et skridt videre end intelligente køleskabe, smarte vinduer og alle de andre ting, man normalt forbinder med det såkaldte ‘Internet of Things’.

Nearables er et forsøg på at lave trådløse sensorchips så små og billige, at man kan gøre stort set et hvilket som helst objekt ‘smart’ ved at måle eksempelvis bevægelse, temperatur, fugtighed eller en række andre parametre.

Men hvorfor stoppe ved objekter? Sensorerne kan også monteres på kæledyr og gøre familiens hund lidt smartere.

PR-foto

PR-foto

Hearables

Intelligente ørepropper eller hovedtelefoner er meget omtalte for tiden, og nogle mener endda, at de har et større potentiale end mere traditionelle wearables og nearables.

De såkaldte hearables kommer nemlig ikke i vejen, de kan betjenes uden hænder, og langt de fleste er allerede vant til at have et par hovedtelefoner stukket i ørene. Og så kan de måske måle meget mere nøjagtig data om kroppen, end smart watches og de fleste andre wearables.

Et af de mest ventede produkter er de danskudviklede Dash-ørepropper, der udover at kunne spille musik fra en ekstern kilde eller de 4 gb indbyggede harddiskplads, holder styr på en række parametre om din krops ydeevne og velvære lige fra puls og temperatur til iltmætning i blodet. Dash-ørepropperne har været en af de største europæiske crowdfunding-succeser, og de har indsamlet mere end $3 millioner på Kickstarter.

Microsoft HoloLens i brug.

HoloLens lægger et virtuelt lag over den fysiske verden. PR-foto

Virtual reality

Navnet smager måske mest af pixelerede 90’er-computerspil og hjelme så store som postkasser. Men virtual reality er for alvor på vej tilbage.

Nu er der dog mere tale om ‘augmented reality’, der blander den digitale og den fysiske verden, og potentialet rækker i dag langt ud over de støvede spillemaskiner på grillbaren. Nok er computerspil et af de mest oplagte anvendelsesmulighed, men brillerne har potentiale til at revolutionere alt fra videomøder og produktudvikling til rumforskning.

Og it-verdenens giganter er allerede travlt optaget med at definere fremtiden for den virtuelle virkelighed. Blandt andet er Microsoft snart klar med deres HoloLens-briller, mens Google har skudt millioner af dollars i konkurrenten Magic Leap.

 

Foto: Héctor García (Flickr)

Foto: Héctor García (Flickr)

Biohacking

Det var længe forbeholdt 1980’er-film og drengedrømme.

Men selvom det næppe bliver mainstream lige foreløbig, er det blevet mere og mere almindeligt at få indopereret elektroniske implantater under huden og dermed komme et skridt nærmere mod drømmen om at blive en cyborg.

Sådan en drøm havde DR-journalisten Anders Høeg Nissen fra ‘Harddisken’ på P1 eksempelvis, og han fik for nylig indopereret en chip i fingeren, der gør ham i stand til at åbne låse, styre mobilen og tænde computeren.

Foto: Nicola Sapiens De Mitri (Flickr)

Foto: Nicola Sapiens De Mitri (Flickr)

Embeddables og ingestables

Implantater under huden er en form for embeddables – teknologi, der indarbejdes i selve kroppen. Men selvom en microchip under armen måske kun er for de mest vovede transhumanister, er ideen ikke så tosset.

Fremskridt indenfor nanoteknologi betyder nemlig, at man måske vil kunne lave microchips og -robotter så små, at de kan komme direkte i blodet.

Man skal dog ikke snydes for at få teknologi i kroppen, selvom man er bange for nåle. En sideløbende tendens er nemlig de såkaldte ingestables – teknologi der sluges i såkaldte smarte piller og derefter monitorerer kroppens funktioner trådløst indefra.

Du vil måske også synes, disse artikler er relevante for dig

0

Array ( [0] => 120 )

rebel
rebel
Thurmer2
Thurmer2
Featured Video Play Icon
Featured Video Play Icon
boringtunnels
boringtunnels
(Foto: woodleywonderworks - Flickr CC)
(Foto: woodleywonderworks - Flickr CC)
(Foto: Colin Brown - Flickr CC)
(Foto: Colin Brown - Flickr CC)
(Foto: TEDx Somerville - Flickr CC)
(Foto: TEDx Somerville - Flickr CC)
(Foto: giphy.com)
(Foto: giphy.com)
(Foto: Octobot)
(Foto: Octobot)
(Foto: techno-stream.net)
(Foto: techno-stream.net)