Drømmen er virkelighed: Computerspil gør dig klogere

(Foto:Pixabay)

Forskere arbejder i øjeblikket intenst på at lave computerspil, der kan styrke din hukommelse og gøre dig bedre til at multitaske. Bilspil har allerede en effekt

Computerspil er ofte blevet beskyldt for at være fordummende. Men faktisk kan det forholde sig stik modsat.

Allerede i dag faldbyder din lokale app-pusher træningsprogrammer og computerspil, som lover forbedringer inden for alt fra hukommelse til mindfulness; de fleste af dem er nok af mere eller mindre tvivlsom karakter.

Men nu har videnskaben også fået færden af noget interessant. Og i øjeblikket foregår der en del forskning i, hvordan computerspil kan booste vores hjerne.

Det fortæller Inge Wilms fra Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

“Den grundlæggende idé er, at man kan træne hjernen som en muskel. At vores hjerne har nogle egenskaber, som vi ikke anvender fuldt ud i det daglige, og som man kan forbedre ved at træne,” siger hun i P1-programmet Harddisken.

Actionspil giver bonus i trafikken

Inge Wilms har blandt andet undersøgt, om actionprægede computerspil har en effekt på børn og unge. Og det tyder det på.

“De (børn og unge, red.) er i stand til at processere rigtig mange visuelle input, og det kan også overføres til den virkelige verden. Om det så er på bekostning af noget andet, det kan kan jo være. Men der er mange ting i det visuelle/perceptuelle, som bliver kraftigt trænet op af actionspil på computeren,” siger forskeren.  

“Det er heller ikke noget lille område. En stor del af hjernen er optaget af det,” fortæller hun og påpeger, at de øgede visuelle evner kommer til udtryk blandt andet i trafikken.

LÆS OGSÅ:

‘Hjernedoping kan gøre danske ledere dobbelt så effektive’

Inge Wilms siger dog også, at det endnu er et område, som ikke er kortlagt i særlig stor stil af videnskaben. Af samme grund er hun skeptisk over for de efterhånden mange apps, som påstår, at de kan styrke hukommelse og koncentration.

“Der er jo ingen grænser for, hvad der bliver lovet, men min forskning går blandt andet ud på at undersøge, hvor mange løfter der egentlig er belæg for,” siger hun til Harddisken.

Racerspil booster hjernen

Et af de steder, der er længst fremme med forskningen, er University of California i San Francisco. Her leder Adam Gazzaley et hold af forskere, som forsøger at skabe computerspil, der kan hjælpe på en række hjernefunktioner.

Adam Gazzaleys hold står blandt andet bag spillet Neuroracer, som er et 3D-bilspil.

I spillet skal man navigere på en vej med masser af sving, samtidig med at man også skal holde øje med pop-up vinduer med forskellige symboler.

Neuroracer vinder ingen designpriser (Screendump: Youtube)

Neuroracer vinder ingen designpriser (Screendump: Youtube)

 

“Neuroracer er programmeret, så det tilpasser sig spillernes evner og hele tiden udfordrer dem,” siger Adam Gazzaley.

Harddiskens reporter mener ikke, at spillet er det mest visuelt gennemførte på markedet. Til gengæld har det allerede haft en positiv effekt på de 180 fortrinsvist ældre forsøgspersoner, som har kørt i ‘hjerne-ræseren’. De blev nemlig ikke bare bedre til spillet – men også til at løse mere generelle multitasking-opgaver. Det viste hjernemålinger via EEG.

Fra computerskærm til hverdag

I øjeblikket er en af de store udfordringer ved hjerne-boostende computerspil og apps, hvordan man får de øgede gaming-evner med over i hverdagen, så man reelt kan tale om en forbedring. Det fortæller Inge Wilms.

“Noget af det, vi undersøger, er, hvor stor en effekt af computertræningen vi kan se, når deltagerne ikke sidder foran computeren. De bliver som regel bedre til at gennemføre træningen ved pc’en, men det er sjældent, at effekten følger med ud i hverdagen,” siger forskeren.

På det plan har Neuroracer dog haft en dokumenteret effekt. Forbedringen fulgte forsøgspersonerne mindst en måned efter, at de havde været igennem Neuroracer-forløbet.

Forsøgene med bilspillet gav Adam Gazzaley og hans hold en plads på forsiden af magasinet Nature. Siden har forskerne fået et permanent laboratorium på universitetet.

Ligesom crossfit for hjernen

Nu er de gang med at udvikle nye spil – Meditrain, Virtual Attention, Rythmicity og Body Brain Trainer hedder de nye, som stadig er i støbeskeen. Idéen er at udvikle spil, som kan træne et bredt spektrum af hjernefunktioner. En slags hjerne-crossfit.

“Vi tænker på det som en slags komplet hjerne-workout, så man måske træner fokus om formiddagen, afslapning om eftermiddagen og motoriske færdigheder om aftenen,” siger Adam Gazzaley.

Inge Wilms fra Institut for Psykologi mener dog stadig, at der er en hel del udfordringer, før spillene kan udgøre en reel behandling eller forebyggende træning.

LÆS OGSÅ:

 Cyborg: Hvilke sanser vil du have?

“Der er rigtig mange udfordringer. Grundlæggende er den største, at vi ikke forstår i detaljer, hvordan hjernen virker, når det gælder ting som hukommelse, opmærksomhed og koncentration,” siger hun og uddyber:

“Men potentialet er der. Det er jeg ikke i tvivl om. Men det er meget svært at se i dag, hvordan vi skal udnytte det. I øjeblikket foregår det meste af forskningen på raske forsøgspersoner.”

Adam Gazzaley er klar over, at der stadig er mange udfordringer på området. Dog mener han, at hans forsøg adskiller sig fra diverse hjerne-boostende apps ved at have en mere videnskabelig tilgang til både design og forsøg. Derfor er han også optimist, hvad fremtiden angår.

LÆS OGSÅ:

 Smart drugs er ved at blive mainstream

Du vil måske også synes, disse artikler er relevante for dig

0

Array ( [0] => 305 )

sour
sour
Featured Video Play Icon
Featured Video Play Icon
Barack_Obama_playing_football_in_secretary's_office_wikimedia
Barack_Obama_playing_football_in_secretary's_office_wikimedia
2968687758_7fdd360881_o-web700px
2968687758_7fdd360881_o-web700px
(Foto: MIKI Yoshihito - Wikimedia CC)
(Foto: MIKI Yoshihito - Wikimedia CC)
(Foto: Columbia SPS - youtube.com)
(Foto: Columbia SPS - youtube.com)
(Foto: woodleywonderworks - Flickr CC)
(Foto: woodleywonderworks - Flickr CC)
(Foto: pixabay.com)
(Foto: pixabay.com)
(Foto: giphy.com)
(Foto: giphy.com)
4_1170x780_digital-genoptraening-sparer-web1170px
4_1170x780_digital-genoptraening-sparer-web1170px